Beşinci günde kontrol altına alındı! Soğutma başladı!

GÜNDEM 25.06.2022 - 11:11, Güncelleme: 25.06.2022 - 11:11
 

Beşinci günde kontrol altına alındı! Soğutma başladı!

Marmaris'te günlerdir devam eden orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları başladı.
Marmaris'te beş gündür devam eden orman yangını kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 4 bin 500 hektar alanın kül olduğunu açıkladı. Öte yandan alevlerin kontrol altına alınıp daha da büyümesini engelleyen ise ormanlardaki emniyet şeritleri oldu. Uzmanlar bu yöntemin, yangınlara karşı hem daha etkili hem de ucuz olduğu görüşünde hemfikir. Marmaris Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 5 gün önce başlayan yangında yaklaşık 4 bin 500 hektarlık alan kül oldu. Marmaris yangınında emniyet şeridi yönteminin kullanılması ise alevlerin daha büyük alanlara yayılmasını önledi. Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu "DİĞER YÖNTEMLERE GÖRE DAHA ETKİLİ VE UCUZ BİR YÖNTEM" Orman Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Nevşi, yangın emniyet şeritlerinin ormanın sırt bölgelerine açılmasının önemine dikkat çekti. Nevşi, "Sırtlarda açılmış ve servi perdeleriyle hem rüzgara hem de alevlere karşı ihata edilmiş ormanlarda yangın çok rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Bu yöntem ekolojik olduğu kadar diğer yöntemlere oranla çok daha etkili ve ucuz bir yöntemdir." dedi. Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu "ŞERİTLER, YANGINA NEDEN OLAN RÜZGAR YÖNÜNE DİK SIRTLARDA YAPILMALI" Çok şiddetle ilerleyen bir orman yangınını her yerine su atarak söndürmenin son derece güç olduğuna dikkati çeken Nevşi, şerit yönteminin farkını şöyle anlattı: "Büyük yangınlarda çok yüksek derecede enerji açığa çıkar. Bu tür yangınlarda da zaten yangın cephesi dediğimiz yangının ileriye doğru ilerlemesini sağlayan ve alev almış olan kısmı su ile söndürmek zorlaşır. Ancak yangın emniyet şeritleri belli yerlerde sırtlara doğru yapılır ve yanlarına servi gibi güç yanan ve rüzgarı da engelleyen şeritler konulursa çok rahat kontrol altına alınabilir. Şeritler, yangına neden olan rüzgar yönüne dik sırtlarda yapılmalıdır." Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu YANGIN EMNİYET ŞERİDİ NEDİR? Yangın emniyet yolları ve yangın emniyet şeritleri üzerinde yanıcı madde bulunmayan genişlikleri 6-15 m olan, yangın çıkmadan önce doğal ve yapay engellerden yararlanılarak yapılan, çıplak veya örtülü olan ve yangının yayılmasını engelleyen alanlar olarak biliniyor.
Marmaris'te günlerdir devam eden orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları başladı.

Marmaris'te beş gündür devam eden orman yangını kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 4 bin 500 hektar alanın kül olduğunu açıkladı. Öte yandan alevlerin kontrol altına alınıp daha da büyümesini engelleyen ise ormanlardaki emniyet şeritleri oldu. Uzmanlar bu yöntemin, yangınlara karşı hem daha etkili hem de ucuz olduğu görüşünde hemfikir.

Marmaris Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 5 gün önce başlayan yangında yaklaşık 4 bin 500 hektarlık alan kül oldu. Marmaris yangınında emniyet şeridi yönteminin kullanılması ise alevlerin daha büyük alanlara yayılmasını önledi.

Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu

"DİĞER YÖNTEMLERE GÖRE DAHA ETKİLİ VE UCUZ BİR YÖNTEM"

Orman Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Nevşi, yangın emniyet şeritlerinin ormanın sırt bölgelerine açılmasının önemine dikkat çekti. Nevşi, "Sırtlarda açılmış ve servi perdeleriyle hem rüzgara hem de alevlere karşı ihata edilmiş ormanlarda yangın çok rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Bu yöntem ekolojik olduğu kadar diğer yöntemlere oranla çok daha etkili ve ucuz bir yöntemdir." dedi.

Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu

"ŞERİTLER, YANGINA NEDEN OLAN RÜZGAR YÖNÜNE DİK SIRTLARDA YAPILMALI"

Çok şiddetle ilerleyen bir orman yangınını her yerine su atarak söndürmenin son derece güç olduğuna dikkati çeken Nevşi, şerit yönteminin farkını şöyle anlattı: "Büyük yangınlarda çok yüksek derecede enerji açığa çıkar. Bu tür yangınlarda da zaten yangın cephesi dediğimiz yangının ileriye doğru ilerlemesini sağlayan ve alev almış olan kısmı su ile söndürmek zorlaşır. Ancak yangın emniyet şeritleri belli yerlerde sırtlara doğru yapılır ve yanlarına servi gibi güç yanan ve rüzgarı da engelleyen şeritler konulursa çok rahat kontrol altına alınabilir. Şeritler, yangına neden olan rüzgar yönüne dik sırtlarda yapılmalıdır."

Günler sonra kontrol altına alınan Marmaris yangınında emniyet şeridi etkili oldu

YANGIN EMNİYET ŞERİDİ NEDİR?

Yangın emniyet yolları ve yangın emniyet şeritleri üzerinde yanıcı madde bulunmayan genişlikleri 6-15 m olan, yangın çıkmadan önce doğal ve yapay engellerden yararlanılarak yapılan, çıplak veya örtülü olan ve yangının yayılmasını engelleyen alanlar olarak biliniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrumgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.