Bodrum'da "mandalina" coşkusu

YAŞAM 16.01.2022 - 18:47, Güncelleme: 16.01.2022 - 18:47
 

Bodrum'da "mandalina" coşkusu

"Bodrum Mandalina Hasat Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.
Bitez’de düzenlenen festivalin açılışında, protokol üyeleri ve vatandaşlar, davul zurna eşliğinde gittikleri bahçede mandalina topladı. Cumhuriyet Caddesi'ndeki etkinlik alanında başta mandalina ve mandalinalı ürünlerin tanıtımının yanı sıra satışı yapıldı. Çeşitli stantların açıldığı etkinlikte, mandalina kullanılarak hazırlanan gıda ürünleri beğeni kazandı. Kendine has kokusu ve aromasıyla bilinen coğrafi işaretli Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen festivalde, halk oyunları gösterileri sunuldu. Bitez beldeyken belediye başkanlığı da yapan üretici İbrahim Çömez, eskiden büyük şehirlere mandalina gönderirken kullandıkları kasalardan çakıp, beraberindekilerle içerisine mandalina dizdi. Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, konuşmasında, mandalinanın ilçenin ekonomisinde önemli yeri olduğunu söyledi. Bayar, Bodrum'da 1960'lı yıllar ve öncesinde doğmuş ve şu an hayatta olan mühendis ve doktorların, mandalinadan elde edilen gelirle okutulduğunu anlattı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum'da turizm potansiyelinin, tarımın önüne geçmesinden ilk etkilenen ürünün mandalina olduğunu belirterek, çeşitli sebeplerle mandalina bahçelerinin korunamadığını kaydetti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise mandalina üretimi konusunda isteyen üreticilerle, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına yönelik çalışma yapacaklarını söyledi. Küresel iklim değişikliğine dikkati çeken Saylak, geçen yıl yağışlardaki azalma nedeniyle sulamada sıkıntı yaşandığını hatırlatarak, "Bir damla suyun kıymetini lütfen bilelim." dedi. Saylak, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı çerçevesinde, yağmur suyu hasadı yapan üreticilere yüzde 50 hibe desteği verildiğini sözlerine ekledi. Festivale, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, MHP Bodrum İlçe Başkanı İbrahim Bilgi, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.
"Bodrum Mandalina Hasat Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

Bitez’de düzenlenen festivalin açılışında, protokol üyeleri ve vatandaşlar, davul zurna eşliğinde gittikleri bahçede mandalina topladı. Cumhuriyet Caddesi'ndeki etkinlik alanında başta mandalina ve mandalinalı ürünlerin tanıtımının yanı sıra satışı yapıldı. Çeşitli stantların açıldığı etkinlikte, mandalina kullanılarak hazırlanan gıda ürünleri beğeni kazandı.

Kendine has kokusu ve aromasıyla bilinen coğrafi işaretli Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen festivalde, halk oyunları gösterileri sunuldu.

Bitez beldeyken belediye başkanlığı da yapan üretici İbrahim Çömez, eskiden büyük şehirlere mandalina gönderirken kullandıkları kasalardan çakıp, beraberindekilerle içerisine mandalina dizdi.

Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, konuşmasında, mandalinanın ilçenin ekonomisinde önemli yeri olduğunu söyledi.

Bayar, Bodrum'da 1960'lı yıllar ve öncesinde doğmuş ve şu an hayatta olan mühendis ve doktorların, mandalinadan elde edilen gelirle okutulduğunu anlattı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum'da turizm potansiyelinin, tarımın önüne geçmesinden ilk etkilenen ürünün mandalina olduğunu belirterek, çeşitli sebeplerle mandalina bahçelerinin korunamadığını kaydetti.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise mandalina üretimi konusunda isteyen üreticilerle, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına yönelik çalışma yapacaklarını söyledi.

Küresel iklim değişikliğine dikkati çeken Saylak, geçen yıl yağışlardaki azalma nedeniyle sulamada sıkıntı yaşandığını hatırlatarak, "Bir damla suyun kıymetini lütfen bilelim." dedi.

Saylak, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı çerçevesinde, yağmur suyu hasadı yapan üreticilere yüzde 50 hibe desteği verildiğini sözlerine ekledi.

Festivale, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, MHP Bodrum İlçe Başkanı İbrahim Bilgi, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrumgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.