"Koruma Değil Katletme Planıdır"

DİĞER 21.10.2016 - 09:20, Güncelleme: 23.06.2021 - 15:24
 

"Koruma Değil Katletme Planıdır"

Bodrum'da 1'inci derece sit alanı bölgelerini 2 ve 3'üncü derece sit alanına dönüştürüp imara açacağı belirtilen 'Doğal Sit Alanları Uygulama Planı'na kentte tepki gösterildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için kurumların bilgisine sunulan planın, turizm cenneti ilçede yapılaşmanın önünü açacağı belirtilerek karşı çıkıldı. Bodrum Yarımadası ile Gökova'nın kıyı kenar çizgisinde tam 200 hektarlık hazine ve orman arazisinin yapılaşmaya açılacağını belirten Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa, şunları söyledi:   "Bakanlığın hazırladığı yeni doğal sit alanları haritasını incelediğimizde, Bodrum Yarımadası ve Gökova'ya çok ciddi müdaheler yapıldığını gördük. Facianın boyutu o kadar büyük ki, Bodrum'un karşısındaki Kara Ada, 1'inci dereceden 2'inci dereceye dönüştürüldü. 1'inci derece doğal sit alanları olan Kisebükü, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Haremtan Tephesi, Değirmenler Burnu, Pedasa Antik Kenti'nin bulunduğu Konacık Mahallesi ormanlık alanı, Bodrum'un girişindeki Yokuşbaşı Mahallesi sağlı sollu olarak mavi yolculuğun başladığı İçmeler'den Kisebüküne kadar olan koylar; Göltürkbükü, cennet Yalı mahallesi koyları 2'inci ve 3'üncü derecelere çıkarılarak yapılaşmanın önü açıldı."   KENTTE 3 KATI YAPILAŞMA   Yapılan değişikliklerin Bodrum'daki mavi yolculuğun ve turizmin ölüm ilanı olduğunu söyleyen Kalfa, "Şimdiki Bodrum'un tam üç katı yapılaşma olacak. Buna ne altyapı, ne yol dayanır. Bakanlığın acil olarak bu sevdadan vazgeçmesini istiyoruz. Bu nedenle bugünden itibaren Bodrum halkını bilgilendirerek, uyandırarak, bu katliama 'dur' denilmesi için imza kampanyası, eylem ve tüm hukuki girişimlerimizi yapıp, bakanlığın bu kararından vazgeçmesini isteyeceğiz" dedi.   "KORUMA DEĞİL KATLETME PLANIDIR"   TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şehabettin Doğan ise "Planın üzerinde Öneri Koruma Kategorisi yazıyor ama bu plan, Bodrum'un doğal sit alanlarını koruma değil katletme planıdır" dedi.   Doğan, planda ilk olarak dikkat çeken unsurları sıralayıp, "Özellikle denizcilik ve yat sektörüne mavi yolculuğa büyük darbe vuracak, yarımadanın bakir kalmış koyları ile adalarını yapılaşmaya açacak olan bu plana acil olarak 'dur' denmeli. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ndeki meclis üyelerine bu plana karşı çıkmaları içinde görüşlerimizi ileteceğiz. Planın onaylanmasını önlemek için TMMOB olarak her türlü eylem ve yasal girişimde bulunmayı taahhüt ediyoruz" diye konuştu.
Bodrum'da 1'inci derece sit alanı bölgelerini 2 ve 3'üncü derece sit alanına dönüştürüp imara açacağı belirtilen 'Doğal Sit Alanları Uygulama Planı'na kentte tepki gösterildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için kurumların bilgisine sunulan planın, turizm cenneti ilçede yapılaşmanın önünü açacağı belirtilerek karşı çıkıldı. Bodrum Yarımadası ile Gökova'nın kıyı kenar çizgisinde tam 200 hektarlık hazine ve orman arazisinin yapılaşmaya açılacağını belirten Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa, şunları söyledi:

 

"Bakanlığın hazırladığı yeni doğal sit alanları haritasını incelediğimizde, Bodrum Yarımadası ve Gökova'ya çok ciddi müdaheler yapıldığını gördük. Facianın boyutu o kadar büyük ki, Bodrum'un karşısındaki Kara Ada, 1'inci dereceden 2'inci dereceye dönüştürüldü. 1'inci derece doğal sit alanları olan Kisebükü, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Haremtan Tephesi, Değirmenler Burnu, Pedasa Antik Kenti'nin bulunduğu Konacık Mahallesi ormanlık alanı, Bodrum'un girişindeki Yokuşbaşı Mahallesi sağlı sollu olarak mavi yolculuğun başladığı İçmeler'den Kisebüküne kadar olan koylar; Göltürkbükü, cennet Yalı mahallesi koyları 2'inci ve 3'üncü derecelere çıkarılarak yapılaşmanın önü açıldı."

 

KENTTE 3 KATI YAPILAŞMA

 

Yapılan değişikliklerin Bodrum'daki mavi yolculuğun ve turizmin ölüm ilanı olduğunu söyleyen Kalfa, "Şimdiki Bodrum'un tam üç katı yapılaşma olacak. Buna ne altyapı, ne yol dayanır. Bakanlığın acil olarak bu sevdadan vazgeçmesini istiyoruz. Bu nedenle bugünden itibaren Bodrum halkını bilgilendirerek, uyandırarak, bu katliama 'dur' denilmesi için imza kampanyası, eylem ve tüm hukuki girişimlerimizi yapıp, bakanlığın bu kararından vazgeçmesini isteyeceğiz" dedi.

 

"KORUMA DEĞİL KATLETME PLANIDIR"

 

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şehabettin Doğan ise "Planın üzerinde Öneri Koruma Kategorisi yazıyor ama bu plan, Bodrum'un doğal sit alanlarını koruma değil katletme planıdır" dedi.

 

Doğan, planda ilk olarak dikkat çeken unsurları sıralayıp, "Özellikle denizcilik ve yat sektörüne mavi yolculuğa büyük darbe vuracak, yarımadanın bakir kalmış koyları ile adalarını yapılaşmaya açacak olan bu plana acil olarak 'dur' denmeli. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ndeki meclis üyelerine bu plana karşı çıkmaları içinde görüşlerimizi ileteceğiz. Planın onaylanmasını önlemek için TMMOB olarak her türlü eylem ve yasal girişimde bulunmayı taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrumgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.