RES’lere iptal kararı

EKONOMİ 03.01.2019 - 16:04, Güncelleme: 23.06.2021 - 15:24
 

RES’lere iptal kararı

TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı Yalıkavak Geriş’teki Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) ile ilgili davada, Muğla 2. İdare Mahkemesi bölgenin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planlarının iptaline karar verdi.
Yalıkavak Geriş’te yapılmasının planlandığı günden bu yana tartışma ve davalara sebep olan RES’ler, Muğla 2.İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla yeniden gündeme geldi. Tartışmalar ve dava süreçleri devam ederken, 2017 yılı yazında Geriş tepelerine türbinler dikilmişti. O türbinlerin olduğu alanla ilgili önemli bir karar alındı. Muğla 2. İdare Mahkemesi Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci olumlu olarak tamamlanmadan, alanın bu yönde planlanması ve yapılaşmasına yönelik planlarda mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planlarının iptaline karar verdi.  TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açılan ve RES’leri yapan Rüzgar Elektrik A.Ş.’nin müdahil olduğu dava sonucunda Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler kullanıldı; “Çevre Kanununun yukarıda yer verilen 10. maddesi uyarınca, dava konusu planlamanın konusunu oluşturan Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi hakkında ÇED Olumlu kararı alınmadıkça tesise ilişkin onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatlı verilmesinin mümkün olmayacağı ve dava konusu planlamanın gerekçesinin ortadan kalkacağı anlaşıldığından, alana ilişkin olarak verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” işleminin Mahkemece iptal edildiği, haliyle dava konusu planların gerekçesinin ortadan kalktığı görülerek, çevresel etki değerlendirmesi süreci olumlu olarak tamamlanmadan, alanın bu yönde planlanması ve yapılaşmasına yönelik planlarda mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” Geriş tepelerindeki türbinlerin akibetinin ne olacağı ise merakla takip ediliyor.
TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı Yalıkavak Geriş’teki Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) ile ilgili davada, Muğla 2. İdare Mahkemesi bölgenin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planlarının iptaline karar verdi.

Yalıkavak Geriş’te yapılmasının planlandığı günden bu yana tartışma ve davalara sebep olan RES’ler, Muğla 2.İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla yeniden gündeme geldi. Tartışmalar ve dava süreçleri devam ederken, 2017 yılı yazında Geriş tepelerine türbinler dikilmişti. O türbinlerin olduğu alanla ilgili önemli bir karar alındı. Muğla 2. İdare Mahkemesi Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci olumlu olarak tamamlanmadan, alanın bu yönde planlanması ve yapılaşmasına yönelik planlarda mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planlarının iptaline karar verdi.  TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açılan ve RES’leri yapan Rüzgar Elektrik A.Ş.’nin müdahil olduğu dava sonucunda Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler kullanıldı;

“Çevre Kanununun yukarıda yer verilen 10. maddesi uyarınca, dava konusu planlamanın konusunu oluşturan Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi hakkında ÇED Olumlu kararı alınmadıkça tesise ilişkin onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatlı verilmesinin mümkün olmayacağı ve dava konusu planlamanın gerekçesinin ortadan kalkacağı anlaşıldığından, alana ilişkin olarak verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” işleminin Mahkemece iptal edildiği, haliyle dava konusu planların gerekçesinin ortadan kalktığı görülerek, çevresel etki değerlendirmesi süreci olumlu olarak tamamlanmadan, alanın bu yönde planlanması ve yapılaşmasına yönelik planlarda mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” Geriş tepelerindeki türbinlerin akibetinin ne olacağı ise merakla takip ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrumgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.