Bodrum tohum merkezi çalışıyor

GÜNDEM 14.11.2021 - 17:34, Güncelleme: 14.11.2021 - 17:34
 

Bodrum tohum merkezi çalışıyor

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü; tarımsal üretimin, hayvancılığın geliştirilmesi ve üreticinin desteklenmesi amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.
Bodrum Belediyesi’nin tarımsal kalkınma hedefleri kapsamında kurulan, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde Çömlekçi Mahallesi’nde kurulan Tarım Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve Yerel Tohum Merkezi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 540 yerel tohumun yer aldığı Yerel Tohum Merkezi’nde, geçtiğimiz Haziran ayında hasadı yapılan ve merkezin ‘amiral gemisi’ olarak nitelendirilen ve ata tohumundan yetiştirilen ‘Karakılçık buğdayı’ hasadından 3 ton buğday elde edildi. AR-GE bölümünde ise vatandaşlardan alınan tohumlar üzerinde araştırmalar yapılarak ata tohumu olan ürünlerin genotipleri bozulmadan korunup çoğaltılması sağlanıyor. Yerel Tohum Merkezi ile 3 yıl içerisinde ata tohumları çoğaltıp yetiştirip tekrar üreticilerle buluşturarak genetiği ile oynanmış ürünlerin üretimini sağlamayı hedefleniyor. Ayrıca, Merkez aracılığıyla üreticilere ekipman desteği de sağlanıyor. Traktör arkası çekebilen tarım ekipmanları, tamamen ücretsiz bir şekilde ihtiyacı olan üreticilerin kullanımına sunuluyor. Yerel Tohum Merkezi çalışmaları hakkında bilgi veren Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, merkezin öncelikli amacının yerel tohumları korumak, çoğaltmak ve sonraki nesillere aktarmak olduğunu belirti ve Bodrum Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanında olacaklarını vurguladı. 12 AY BOYUNCA KESİNTİSİZ YEREL TOHUM ÇOĞALTIMI Aynı zamanda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: ‘’Biz, ‘doğal değerlerin var olma güvencesi’ mottosuyla göreve başladık. 213 yerel tohumumuzu numune olarak tohum bankasına yerleştirdik ve deneme parsellerinde çoğaltımına başladık. Vatandaşlarımızın şu ana kadar -bir yıllık süreçte- yerel tohum olarak bize başvurduğu ve teslim ettiği çok sayıda numuneler, tohumlar var. Bu tohumları ‘Aday tohum’ olarak kabul ediyoruz. Bodrum Belediyesi olarak, kışın da üretime devam edebilmek amacıyla 15 Ocak 2022’den sonra yapacağımız imalatla yerel tohumları bir sera içerisinde çoğaltmayı planlıyoruz ve böylelikle Bodrum’a ait olan tüm endemik, yerel tohum ve bitkilerin çoğaltımını 12 ay boyunca kesintisiz sürdürmeyi hedefliyoruz”
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü; tarımsal üretimin, hayvancılığın geliştirilmesi ve üreticinin desteklenmesi amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.

Bodrum Belediyesi’nin tarımsal kalkınma hedefleri kapsamında kurulan, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde Çömlekçi Mahallesi’nde kurulan Tarım Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve Yerel Tohum Merkezi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 540 yerel tohumun yer aldığı Yerel Tohum Merkezi’nde, geçtiğimiz Haziran ayında hasadı yapılan ve merkezin ‘amiral gemisi’ olarak nitelendirilen ve ata tohumundan yetiştirilen ‘Karakılçık buğdayı’ hasadından 3 ton buğday elde edildi. AR-GE bölümünde ise vatandaşlardan alınan tohumlar üzerinde araştırmalar yapılarak ata tohumu olan ürünlerin genotipleri bozulmadan korunup çoğaltılması sağlanıyor. Yerel Tohum Merkezi ile 3 yıl içerisinde ata tohumları çoğaltıp yetiştirip tekrar üreticilerle buluşturarak genetiği ile oynanmış ürünlerin üretimini sağlamayı hedefleniyor. Ayrıca, Merkez aracılığıyla üreticilere ekipman desteği de sağlanıyor. Traktör arkası çekebilen tarım ekipmanları, tamamen ücretsiz bir şekilde ihtiyacı olan üreticilerin kullanımına sunuluyor.

Yerel Tohum Merkezi çalışmaları hakkında bilgi veren Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, merkezin öncelikli amacının yerel tohumları korumak, çoğaltmak ve sonraki nesillere aktarmak olduğunu belirti ve Bodrum Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanında olacaklarını vurguladı.

12 AY BOYUNCA KESİNTİSİZ YEREL TOHUM ÇOĞALTIMI

Aynı zamanda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

‘’Biz, ‘doğal değerlerin var olma güvencesi’ mottosuyla göreve başladık. 213 yerel tohumumuzu numune olarak tohum bankasına yerleştirdik ve deneme parsellerinde çoğaltımına başladık. Vatandaşlarımızın şu ana kadar -bir yıllık süreçte- yerel tohum olarak bize başvurduğu ve teslim ettiği çok sayıda numuneler, tohumlar var. Bu tohumları ‘Aday tohum’ olarak kabul ediyoruz. Bodrum Belediyesi olarak, kışın da üretime devam edebilmek amacıyla 15 Ocak 2022’den sonra yapacağımız imalatla yerel tohumları bir sera içerisinde çoğaltmayı planlıyoruz ve böylelikle Bodrum’a ait olan tüm endemik, yerel tohum ve bitkilerin çoğaltımını 12 ay boyunca kesintisiz sürdürmeyi hedefliyoruz”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrumgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.